mosterdsoep met prei en spekjes

Ingrediënten:
3 el mosterd
50 g roomboter
60 g bloem
1 l groentebouillon
2 el olijfolie
250 g gerookte spekreepjes (optioneel)
1 prei
Bereidingswijze:
Giet 1 liter gekookt water in een maatkan, samen met 2 groentebouillonblokjes. Zorg dat de blokjes volledig zijn opgelost.
Smelt in een soeppan de boter. Voeg de bloem toe en bak 3 min. zachtjes mee zonder te kleuren. Blijf goed roeren!
Schenk heel langzaam en al kloppend met een garde de bouillon erbij en ga door tot alles glad is.
Voeg de mosterd toe en breng aan de kook. Kook de soep 5 min. zachtjes. Verhit intussen in een koekenpan de olijfolie en bak de spekjes in 4 min. knapperig uit. Laat de spekjes op een keukenpapier uitlekken.
Voeg vlak voor het serveren de fijn gesneden prei en spekreepjes toe aan de soep en verdeel deze over 4 kommen.
De spekreepjes kun je eventueel weglaten zodat het een vegetarische soep wordt. Of gewoon omdat je ze niet zo lekker vindt.