Geen categorie

Advies over eten. Speciaal voor kinderen en ouders.

Een goede start van een baby is heel belangrijk. Eens? Dit begint al tijdens een zwangerschap. Wat je wel of niet mag eten. Tijdens de eerste jaren van het kindje. Wel of geen borstvoeding. Speciale babymelk, papjes en potjes. Ook nog de eerste hapjes met fruit, brood enz. Wanneer mag je stukjes geven. Hoeveel eet en drinkt hij/zij. Ook de ontwikkeling wordt de eerste 4 jaar nauwlettend in de gaten gehouden.

Maar waarom daarna dan niet? Alsof het vanaf het 4de levensjaar veel minder belangrijk wordt. Waarom leren wij onze kinderen niet onbeperkt wat gezond eten en drinken is? Weet jij het?

Door de bomen zien wij het bos niet meer. Wat is nou wel en/of niet goed voor ons en voor ons kind. Alle reclame en misleidende etiketten op eten maakt het super moeilijk. Hoe goed instanties ook hun best blijven doen om dat te verbeteren. Want wanneer is het nou wel gezond? Zit er veel suiker in? Bevat het veel chemische en synthetische stoffen zoals E-nummer en kunstmatige zoetstoffen? Het ergste is nog, dat dit al begint met de babyvoeding. Daar wordt al suiker aan toegevoegd. Wie verwacht dat nou? Kijk je toch ook niet naar als je babyvoeding gaat kopen.

Vanaf 4 jaar gaan ze naar school. De meeste scholen verwachten dat je ze zelf eten en drinken meegeeft. Ja en dan? Wat ga je meegeven. Pakjes zijn het makkelijks. Vind je kindje waarschijnlijk ook lekker. Welk kind nou niet. Verpakt koekje, reepje of ontbijtkoek. Niet te ingewikkeld en zeker niet iets wat hij/zij niet zo lekker vindt. Zelf ben ik wel benieuwd wie er water mee geeft. Op verschillende scholen wordt er al een richtlijn gegeven wat je kindje mee mag. Geen snoep bij het brood in de trommel bijvoorbeeld. Of geen snoep/koek trakteren als je kindje jarig is.

Begin september 2017 was er een enorme ophef over een school, waar de kinderen alleen nog water mee mochten nemen naar school. Waarom eigenlijk die ophef? Wat is er mis met water? Ja het is niet smaakvol, maar beter vocht kun je je kind toch niet geven? Je geeft je dieren of planten toch ook geen limonade, cola of yoki. Waarom geven wij het onze kinderen dan wel?

Onbewust eten en drinken we zo veel suikers. Ga maar eens na. Wat doe je op brood? Wat drink je. Snoepje en/of koekje tussendoor. Nog even wat limonade drinken. En dan het avond eten.

NEE, lust ik niet!

Nou ik weet niet hoe vaak jij het aan tafel hoort, maar ik toch wel regelmatig en we hebben zelfs een periode gehad dat het iedere dag raak was. Zonder te proeven……….. Lust ik niet! Hoezo niet? Het is gezond! Dus is het toch ook lekker.

Uhm. Nee dus. Op de 5 P’s na, is eten vaak niet zoet of aantrekkelijk voor kinderen. En is het aantrekkelijk, dan is het toch weer niet echt gezond. Niet dat wij daar zomaar wat aan kunnen doen. Alleen een goed voorbeeld geven is tegenwoordig niet meer genoeg. Want tja, eet jij zelf wel gezond dan?

Kinderen moeten leren eten. Net als volwassenen leren koffie of wijn drinken. Rokers weten ook dat de eerste niet lekker was, de 2de misschien ook nog niet. Maar je went er heel snel aan. En voor je het weet heb je geleerd dat het wel lekker is!

Dit is voor kinderen (maar dan met eten) niet anders. Kinderen moet een smaak leren kennen. En dan heb ik het niet over 2 keer. Maar over 10 tot 15 keer. Pas daarna gaan ze leren dat het lekker is.

En nogmaals jij bent hun voorbeeld! Zolang jij aan blijft geven dat je dingen niet lust, gaat je kind het echt niet vrijwillig op eten. Denkt het bij voorbaat al dat het niet lekker is. Jij zegt het tenslotte. Hiermee wil ik zeggen dat ook jij helaas wel eens wat moet eten wat je niet zo lekker vindt. Ook jij went eraan. Echt waar! Ik beloof het.

Zoals je in de titel al kan lezen, ben ik er ook voor bedrijven. Niet alleen jij bent hun voorbeeld. De leraar, gastouder of kinderopvang zijn voorbeelden waar kinderen dingen van aannemen. Waarom zou ik hen niet helpen om het goede voorbeeld te geven? Vaak zie je dat er op kinderdagverblijven voor verschillende leeftijden andere regels worden gesteld. Zo zonde. Waarom mag een kind van 4 limonade krijgen, maar zodra het naar een hogere groep gaat ineens alleen nog water mogen. Ik snap het wel. Jij waarschijnlijk ook. Maar verwacht dit niet van een kind.

Naast deze bedrijven zijn er nog veel meer bedrijven welke met kinderen in aanraking komen of er zelf speciaal voor zijn. Kijk maar is naar de speelparadijzen. SUPER leuk. Lekker rennen, spelen, gek doen. Klimmen en klauteren. En hierbij maakt het echt niet uit of je er 1 keer per jaar komt, of een abonnement hebt. Je bent er vast wel eens geweest. Wat kun je daarvoor eten of drinken kopen? Precies! Voor één keer is het een uitje en kan ik mij heel goed voorstellen dat je er ook een feestje van wil maken. Een snoepje, chips, patat en een ijsje toe. Misschien neem je zelf ook wat lekkers? Feest is feest. Dan mag het echt wel eens. Maar doe en wil je dit ook iedere keer dat je er komt? Als je een abonnement hebt en er maandelijks, misschien wel wekelijks komt? In mijn ogen is het dan niet meer speciaal. Maarja, je mag je eigen eten en drinken niet meenemen. Ook begrijpelijk. Als bedrijf zijnde moet je het toch van de horeca hebben.

Dit is dan ook meteen de reden waarom ik ook deze bedrijven help. Gezonder eten, mogelijkheid om eens iets anders te kopen dan iets suikerhoudend of ongezonde patat of tosti.

Ben jij kind, ouder of bedrijf. Zou jij graag willen weten wat ik kan voor jou kan doen? Ken jij een gezin of bedrijf waarvan jij denkt dat zij mijn hulp goed kunnen gebruiken? Neem vrijblijvend contact met mij op.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s